Zielona kawa a młody jęczmień?
O zielonej kawie i jej prozdrowotnych i odchudzających właściwościach nie trzeba już chyba nikogo na naszym blogu przekonywać, bo wpisów w tym temacie u nas nie brakuje. Niezależnie od wybranej formy stosowania, czy to tabletek czy naparu, warto też wiedzieć jak można wspomagać się także innymi wartościowymi superfoods i przede wszystkim – jakie z nich warto wybierać.
Od jakiegoś czasu napływają do nas liczne pytania o młody zielony jęczmień. Postanowiliśmy zbadać ten temat bliżej i napisać kilka słów o tej ciekawej roślinie, która stosowana jest już tak naprawdę od wieków.
Tajemnica zielonego jęczmienia
Pod nazwą zielony jęczmień kryje się po prostu młode, nie w pełni dojrzałe zboże (takie zawiera najwięcej wartości odżywczych), które robi ostatnio ogromną karierę nie tylko jako suplement diety wspomagający odchudzanie, ale także swoista recepta na braki w organizmie.
Jęczmień to dobre źródło minerałów i witamin. Okazuje się, że zawiera więcej beta-karotenu niż marchew, więcej witaminy C niż pomarańcze, czy nawet więcej żelaza niż szpinaku (podobno aż pięciokrotnie!). Już samo to czyni z niego prawdziwą bombę zdrowotną, ale na tym rzecz jasna się nie kończy.
Młody jęczmień zawiera rekordowo wysoką ilość chlorofilu, który sprawia, że ten superfood również jest koloru zielonego. Nazwa ta, prawdopodobnie i Tobie obiła się już wcześniej o uszy. W skrócie, składnik ten można nazwać światłem słonecznym w płynie i krwią roślin. Przyjmowanie chlorofilu w naturalnej postaci może mieć naprawdę korzystny wpływ na organizm, a w literaturze i samej sieci można przeczytać bardzo dużo na temat jego dobroczynnych właściwości. Chlorofil stosuje się w walce z chorobami o różnym podłożu, bo pomaga organizmowi w samouzdrawianiu i wzmacnianiu odporności.
Recepta dla zabieganych?
Zielony jęczmień okazuje się bardzo dobrym wyborem, ponieważ dostarcza witamin i minerałów niezbędnych przy niezdrowej diecie. Jeżeli i Tobie nieobce jest śmieciowe jedzenie, a tryb życia wymusza na Tobie jedzenie tzw. „gotowców” lub silnie przetworzonych posiłków, warto pomyśleć o tym, aby posiłkować się młodym jęczmieniem. Niezbilansowana dieta może prowadzić do zakwaszenia organizmu, któremu stosowanie jęczmienia może przeciwdziałać.
Podobieństwa do zielonej kawy
Zielony jęczmień, podobnie jak niepalona kawa jest antyoksydantem, a formę przyjmowania można dopasować do swoich upodobań.
Popularny jest proszek, z którego można przygotować sok z dodatkiem wody. Wybierając tą opcję, podobnie jak w przypadku zielonej kawy, trzeba liczyć się z nietypowym smakiem napoju. Drugą możliwością są tabletki, które przeważnie należy przyjmować dwa razy dziennie.
Omawiając temat cen, tutaj ujawnia się kolejne podobieństwo do zielonej kawy, bo stawki na rynku są bardzo zbliżone i trzeba zachować szczególną ostrożność zapatrując się na te, z najniższej półki. Jęczmień, jęczmieniowi nierówny i już sam fakt, że był uprawiany na słońcu, a nie przy sztucznym świetle, może wywołać różnicę właściwości.
Czy warto?
Tyle pozytywnych dla organizmu właściwości w jednej roślinie to, naprawdę rzadko spotykana kombinacja, więc Na pytanie, o to czy warto stosować młody zielony jęczmień, odpowiadamy: dlaczego nie? 🙂