Najnowsze komentarze

  • Avatar użytkownikaKlariss { A czy ktoś z was ma opinie na temat Cafe Minceur Forte? Dużo o tym słyszę, ale nie do końca wiem co to za kawa,... }
  • Avatar użytkownikaMartyna { Najwyższa pora na zieloną kawę, niedługo wakacyjny wyjazd, przydałoby się trochę zrzucić... 🙂 }
  • Avatar użytkownikaJanina { Mi ona przypomina smakiem wywar z zielonego groszku 😀 }
  • Avatar użytkownikaDawid { Mnie pomogło,więc polecam. Efekt zauważyłem po 3 tygodniach. Piłem kawkę raz dziennie rano. }
  • Avatar użytkownikaDawid { Pobudza, nie polecam pić przed snem. Nie mogłem zasnąć. Wg mnie bardziej niż czarna. }
  • Avatar użytkownikaDawid { Działa. Kupiłem kawę zieloną do parzenia w zwykłym markecie. Nie liczyłem na jakieś cuda. Biegam i zdrowo się odżywiam i udawało mi się utrzymywać wagę... }

Masz pytania?

Chętnie podzielimy się swoją wiedzą na temat zielonej kawy.

Coś Cię nurtuje?
Zapraszamy do kontaktu.

Jak parzyć zieloną kawę?

Jeżeli jesteś tu pierwszy raz, przypominamy, że zielona kawa to ziarna kawowca, które nie zostały poddane procesom palenia. Obecnie zyskała dużą popularność za jej właściwości odchudzające, jakie zawdzięcza zawartości kwasu chlorogenowego. Wiele osób stawia na naturalną odmianę i nie chce brać jej w formie tabletek, pamiętajmy jednak, że parzenie zajmuje czas i trzeba to robić umiejętnie!

zielona kawa - parzenie

Przygotowanie zielonej kawy

Wiele osób zastanawia się, jak parzyć zieloną kawę. Przede wszystkim, można ją kupić pod postacią ziaren, a następnie samemu zmielić do zaparzenia (wówczas zachowuje swój aromat oraz wszelkie właściwości). Należy pamiętać, że zielone ziarna są zdecydowanie twardsze niż te tradycyjne, dlatego też na samym początku powinno się je rozbić za pomocą moździerza (nie poleca się mielenia w młynku, ponieważ łatwo go wtedy uszkodzić).

Tak przygotowane ziarna należy dopiero włożyć do młynka. Mielona kawa zielona również dostępna jest od razu gotowa do parzenia, a niektórzy z kolei wolą  zalewać całe ziarna bez rozdrabniania – wówczas jedna porcja wystarcza na około trzy razy.

Jaka temperatura?

Parzenie zielonej kawy może się odbyć przy użyciu zaparzacza tłokowego, ponieważ dzięki niemu łatwo dokonać oddzielenia fusów od naparu. Da się  ją również przygotować od razu w kubku, zalewając 2-3 łyżki zmielonych ziaren gorącą wodą. Warto zadbać, by nie była ona wrząca (powinna mieć temperaturę 90 stopni Celsjusza). Z tego powodu ten rodzaj kawy można również z powodzeniem przygotowywać w ekspresie przelewowym, gdzie woda nie osiąga temperatury wrzenia.

Zielona kawa, różni się w smaku od swojego tradycyjnego odpowiednika – posiada co prawda delikatny, kawowy aromat, ale ma w sobie też coś z zielonej herbaty. Jest łagodna, ale zawiera nutkę kwasowości.

Jeżeli zależy Ci na walorach smakowych, a nie odchudzających, możesz pokusić się dołożenie łyżeczki cukru, z pewnością wtedy przyjemniej się ją pije (nie ukrywamy, że nam bardziej pasują tabletki, ze względu na to, że pozbawione są smaku – nie każdy go lubi).



Twoja opinia

Twój mail nie zostanie opublikowany.